Sunday, June 14, 2009

Vil du ha en enkel løsning ...

... på et komplisert spørsmål? Da kan du nok få det fra Hanne Nabintu Herland. Hun har vært mye i media i det siste etter et foredrag hun holdt hos KrF i Trondheim ... et foredrag hvor hun sa ting som kanskje ikke i seg selv er feil, men som hun har tatt altfor langt og som preges av noen sterke generaliseringer. Nå er hun i nettmøte hos Dagbladet, og der dukker det opp litt av hvert. Jeg bare må kommentere en ting eller to *host*. Av og til er det så fint å ha en blogg.

Disclaimer: Dette innlegget handler ikke primært om hva jeg selv mener om saken i seg selv, men hva jeg mener om utsagn som har falt på nettmøtet.

Det Herland har skrevet er i rødt og det andre har skrevet til henne er i blått.

kvinner vil få bedre menn dersom de tar seg tid til å DYRKE MANNEN, skryte av ham og anerkjenne hans mannlighet. Det er behov for å rette fokuset bort fra det ensidig egoistiske.
Men blir ikke dette akkurat like 'ensidig egoistisk'? Hvorfor skal kvinnen dyrke mannen? Hvorfor skal ikke begge parter dyrke hverandre? Og dette stadige maset om at kvinnen skal skryte av mannen ... jeg håper at min bekjentskapskrets ikke er så utenfor normen at den gjennomsnittlige norske mann virkelig har så lite selvtillit som Herland ser ut til å ville ha det til.

Jeg har aldri opplevd en slik forakt for menn og maskuline verdier blandt utenlanske kvinner.
Rettelse: Han har ikke oppfattet noen slik forakt. Dét er selvsagt noe helt annet. I mange kulturer har ikke kvinnene den 'luksusen' som vi norske kvinner har at vi – generelt sett – uten frykt for represalier kan si hva vi mener og tenker. I mange andre land forholder det seg helt annerledes, og der må kvinner vise utenpå ting som de kanskje er langt fra å føle inni seg. Men bevares, det er selvsagt mye lettere å bare ta førsteinntrykket for god fisk til enhver tid.

Norske menn vil jo ikke "undertrykke" kvinner. Vi bare gidder ikke kjoennskrig i heimen hver bidige dag....
Men kvinner ønsker 'kjønnskrig', er det det denne fyren vil frem til? Og hvis slike konflikter oppstår, så er det selvsagt bare kvinnens skyld. Ja, selvinnsikt er en fin ting, dere.

mannen kan ha noe fint å gå hjem til annet enn en dame som er sliten etter dagens kafe dag
WTF?? Ja, for det er derfor den gjennomsnittlige norske kvinne er sliten – fordi hun har sittet på kafé med venninnene sine hele dagen. Hjelpe meg, prøv å lese noen aviser en gang i blant.

Hei, det er den aggressive feminismen som er kvinnefientlig. Den har omskapt oss kvinner til dobbeltarbeidende, utslitte, karrierejagende damer som knapt har tid til å snakke med ungene våre. Feminismen har slett ikke vært så frigjørende som det påstås. Her har endel muslimer rett. De sier at den vestlige kvinnefrigjøringen ikke har gitt kvinnen frihet, men lesset på henne enda mer arbeid å gjøre enn hun hadde før. Prosjektet med å endre mannen til å like husarbeid har kvinnen heller ikke lyktes med. Det er et stort problem i mange parforhold at mannen ikke ser støvet i kroken. Igjen, jeg har større tro på LIKEVERD enn LIKESTILLING fordi likeverd innebærer at man anerkjenner forskjellene på kjønnene. Da kan kvinnen dyrke frem det hun er best på og mannen bli best på det han kan best. Kvinnen undervurderer grovt idag styrken og makten som ligger i å ta seg godt ut, stelle seg og være deilig sexy i parforholdet.
Herland er ikke den skarpeste kniven i skuffen, tror jeg.
Det er ikke 'den aggressive feminismen' som har skapt dagens kvinneliv. Det er kapitalismen. Les en bok. Og dette med 'det kvinnen er best på og det mannen er best på' (som dessuten er dårlig norsk) – alle kvinner er flinke til de samme tingene, og alle menn er flinke til de samme tingene, er det sånn det er? Ikke i min virkelighet.

Noen av de mest velrespekterte kvinner idag, ex. Angelina Jolie, er både vakker, vellykket og stilig.
Må bare si dette, selv om det er litt på siden av saken: det er ikke sikkert at Jolie ville ha vært like vakker og stilig hvis hun faktisk hadde vært som de fleste norske (og amerikanske) småbarnsmødre – dvs hvis hun hadde vært nødt til å ta seg av ungene sine selv. Jeg hadde også fiksa seks unger hvis jeg hadde hatt råd til å ansette et ubegrenset antall barnepiker. ('Velrespektert' er vel kanskje heller ikke ordet jeg først og fremst forbinder med Jolie, men. >:-)

Jeg mener kvinner fortjener denne kritikken. De har nå angrepet mannen gjennom aggressiv kvinnekamp i mange år. En liten kritikk tilbake bør man tåle.
Ja, alle kvinner har angrepet alle menn aggressivt gjennom mange år! Sånn er det, alle er like!! Spar meg. Poenget er uansett ikke – eller burde uansett ikke være – hvorvidt man ‘bør tåle’ kritikken, poenget burde være hvorvidt den er konstruktiv. Det er det Herland påstår at hun er opptatt av, er det ikke?

For å generalisere: Gutta trenger øl og sex. Vi, derimot, har et bredspektret følelsesregister og mange behov som gjør at gutta ofte kaller oss kompliserte.
Jeg synes dette er et virkelig begredelig utsagn. Er menn noen så enkle skapninger?? Herland fremstiller jo menn som små barn. Menn har ikke bredspektret følelsesregister. Nei, sånn kan det jo også sies. Men igjen, slik er ikke min virkelighet ... og godt er det.

internettpornografien. Mange muslimer uttrykker jo at de vil gjøre alt i deres makt for at ikke en slik såkalt FRIgjøring skal ramme deres kvinner også.
Jeg spyr.
Les den setningen én gang til.
Det er altså helt greit at de muslimske mennene skal bestemme hvordan fremtiden skal arte seg for de muslimske kvinnene. Ja, det er jo 'deres' kvinner. Kvinnene er ikke sine egne, så det er klart at mannfolka skal bestemme. >:-( Jeg spyr.

Hvordan kan du påstå at du er feminist på din hals og så oppfordre kvinner til å skulle møte mannen i døra med maten ferdig hver dag, for så å leve for å tilfredsstille hans seksuelle behov? Det er så langt fra likestilling og respekt man kan komme! Du får det til å høres ut som om kvinnen ikke har annet å gjøre enn å løpe etter menn som de kan dilte etter resten av livet.
Huff, dette var trist lesning. Det skal gå dårlig med mange parforhold i fremtiden dersom holdningen til mannen er så laber som det du sier her. Stakkars fyr dersom vi kvinner blir så harde. Norge må forøvrig være det eneste landet i verden der det er galt om en kvinne bryr seg om hvordan hun ser ut og er opptatt av et godt sexliv med mannen...
Stråmann, stråmann, bukken min ...

Kvinner som ikke gir sex skaper konflikter. Er det ikke opplagt at hvis man elsker en, vil man også at den personen blir tilfredsstillt og får sine lyster på kvinnen man elsker tilfredsstillt?
Men gjelder ikke dette begge parter? Hvis kjønnsforskjellene er så viktige, så er det faktisk slik at kvinner gjerne vil at mannen skal hjelpe til i huset og med barna og at hvis han gjør det, så blir hun gladere og mer fornøyd og dermed også gjerne mer innstilt på sex? Hvorfor skal bare kvinnen innrette seg, og ikke mannen? Er ikke mannen smart nok til å oppfatte at hvis han oppfører seg på en viss måte så får han det som han vil? Eller oppfatter han det, men er bare for lat til å gjøre noe med det ... ? Og i så fall, hvor ligger egentlig problemet?
Hva mener du om at kvinnen bør gi mannen sin sex selvom hun ikke har lyst, for å tilfredsstille hans behov fordi han elsker deg og er logisk nok kåt på deg?
Er det virkelig helt greit å ligge med en kvinne som ikke vil ligge med deg men bare lar deg gjøre det fordi hun synes at hun må? Er det noe fint og bra?

Jeg er mann og har mange venner som har diskutert dette, vi er enige om at kvinner er for kravstore, menn må delta mere i arbeid innenfor de fire vegger men dette går ikke motsatt vei.
??? Er det ikke slik at alle statistikker viser at kvinner gjennomført gjør mer husarbeid og tar større ansvar for barna selv i situasjoner hvor begge parter i forholdet jobber like mye? Hva er det han vil at kvinner skal gjøre? Male huset? Mekke bilen? Åh, statistikk, jeg trenger statistikk ... !!!

Den eneste grunnen til at mennesker søker sammen er sex.
Uff. Trist.

Ingen spørsmål, bare en kommentar.
Ut i fra det man leser du sier, så skulle vel de fleste tro at du stod litt på menns side. Men, gjennom å påstå at ''det er bare å gi gubben et nummer'' er en forenkling av menns følelsesliv og slikt tjener hverken kvinner eller menn. Det er faktisk noe av de samme holdningene erkehat-feministene har. Beklager altså, men jeg hadde blitt helsikes fornærmet om en kvinne hadde forsøkt noe slikt på meg, og jeg hadde tatt bena på nakken fortere enn svint. Slikt er en bekreftelse på at den kvinnen ALDRI hadde respektert meg uansett. Jeg kan garantere deg at deg den kvinnen hadde aldri sett snurten av meg igjen, overhodet.

Innsendt av: Enur
Ja, jeg står på mannens side! Menn har lenge nok blitt hakket på av sinte norske kvinner.
Snakk om å overhodet ikke ta inn over seg innholdet i en kommentar ... !! Herland overser fullstendig alt hva denne fyren faktisk sier og bare kjører på med sin egen agenda. Trist.

Men etterlyser mer snakk om betingelsene for et godt seksualliv i dagens samfunn: trofasthet, tillit og ansvar.
Jaså? Jeg får faktisk det inntrykket her at trofasthet blir noe ganske ensidig i Herlands ideelle parforhold. Hvis kvinnen har plikt til å tilfredsstille mannens sexbehov, så må det vel nesten være hennes skyld hvis han er utro ... ? o_O

Hei, ja økonomisk likestilling...kvinner velger jo ofte lavtlønnede omsorgsyrker, mens menn velger økonomi og ledelsesfag etc. Dersom kvinner ønsker samme lønn, må de jo velge yrker som er godt betalt. Dersom kvinner velger å bli eksempelvis sykepleiere, vet de jo i utgangspunktet at dette er et yrke hvor man ikke tjener like mye som i privat næringsliv. Det bør ikke forundre dem at de da tjener mindre enn menn.
At jeg aldri har forstått at det er så enkelt ... !! *facepalm*
Morsomt at Herland andre steder sier at hun er fullt klar over at det finnes nyanser og at alt ikke er svart/hvitt og sånt. Fnis.

Dette er helt på trynet!
så du mener at norske kvinner skal stå på kjøkknet og lage mat til enhver tid og ligge å sprike hver gang det er konflikter bare for å tilfredestille menn og få dem til å holde kjeft? sex skal hverken være bellønning eller straff! du oppfordrer til å bruke sex som skal være noe fint mellom to mennesker som et råttent spill. forlag for hva menn burde gjøre for oss eller burde vi bare være sexslaver?!

Innsendt av: Sandra
forøvrig ville jeg aldri brukt betegnelsen råttent spill om sex i parforholdet. Det er jo noe av det fineste som finnes!
Hun leser virkelig ikke det folk skriver til henne. Hele poenget er jo at 'Sandra' ikke mener at sex er et 'råttent spill', men at det blir det hvis det brukes på den måten Herland faktisk ønsker.

jeg føler kravene norske kvinner stiller oss menn er skyhøye! Ikke nok med at de forventer at vi har godt betalt jobb, at vi kan pusse opp hus, ta vare på bil og hjem, men de forventer i tillegg at vi skal ta 50% av barnepasset, 50% av matlagingen, 50% av vaskinga.
Godt betalt er én ting ... jeg tror at de fleste norske kvinner forventer at partner har jobb, og så får man ta detaljene etter hvert. De fleste norske menn forventer nok det samme av sin partner, hvis sannheten skal frem. ;-) Å ta vare på bilen er vel ikke det verste kravet som kan bli stilt til en mann? Jeg tror faktisk at det er noe de fleste menn gjør med glede. Oppussing av hus er litt spesielt, der bør nok hvert enkelt par finne sin egen løsning (men mange menn synes jo gjerne at mye rundt dette med oppussing er en mannegreie og at det er sånne ting menn både bør og skal ta ansvar for – og da blir det IMO vanskelig å si stakkars mannfolk som tvinges til alt dette ...) Men resten gjør meg litt trist. Når begge parter jobber så er det faktisk ikke mer enn rimelig å forvente at husarbeid og barnepass etc fordeles likt. Alle er ikke like flinke til alt, så man får jo bli enige om en fordeling som funker for begge parter. Men hva er grunnen til at menn ikke skal ta seg av 50% av barnepass, matlaging og vasking hvis begge parter jobber heltid utenfor hjemmet?

Selvsagt skal man ikke ha sex når man absolutt ikke har lyst. Jeg har slett ikke sagt at man skal ha sex midt i en konflikt. Mitt poeng var at sex er et undervurdert middel til opprensning av vond luft mellom partene i et forhold.
Er det så sikkert? For mannen, ja, kanskje (i hvert fall hvis han er en så enkel sjel som Herland mener at han er). Men for kvinnen tror jeg personlig at det er en betydelig risiko for at konflikten faktisk forverres – og sexlivet også, muligens – hvis man skal 'lufte ut' etter en konflikt ved å ha sex, heller enn å få konflikten grundig ut av verden først og fremst. Menn som tvinger frem denne løsningen i sitt parforhold bør nok være forberedt på at det kan få utilsiktede langtidskonsekvenser. >:-)
Med tanke på hvor stor vekt Herland legger på de naturgitte forskjellene mellom kjønnene, så tar hun veldig lite høyde for kvinners naturgitte behov. Forskningen viser vel ganske så entydig at om en mann vil få kona i humør, så er det lite som funker så bra som å støvsuge huset. ;-)

mange norske kvinner har et utrolig stort krav til mannen i et forhold. Man skal ha en god jobb og bra lønn, være mest mulig hjemme med barna, lage mat, stelle i huset, være handyman og ikke minst ha en høy stjerne i venninnegjengen hennes.
Ja, de fleste norske kvinner ønsker at mannen skal bidra likt i hjemmet. Jeg kan ikke begripe at det skal være galt – når hun også har en jobb, noe jeg har inntrykk av at de fleste norske menn forventer at partner skal ha. Og det med barna ... o_O Hvis man ikke ønsker å være mest mulig sammen med barna sine, hvorfor har man fått dem da?
At folk ønsker at partner skal komme overens med vennene man hadde før forholdet oppsto kan umulig være kritikkverdig.

Hvorfor skal jeg som norsk kvinne, en utmerket kokk og glad i sex, ta til takke med en mann som syter bare han blir bedt om å oppføre seg som et voksent, ansvarlig menneske og bidra i hjemmet? Kan det være norske menn, ikke norske kvinner, det er noe galt med?
Disse meget rimelige spørsmålene er det VamPus som står bak. Hun har skrevet lesverdig om Herland tidligere, her.

Er det undertrykking når menn ikke får servert middag når de kommer hjem om ettermiddagen? Er det undertrykking å ikke ha så mye sex som man ønsker? Og er det kravstort av meg som kvinne å kreve at mine interesser og ønsker ivaretas på lik linje med mannens? Merk: ikke at mine interesser er viktigere, men LIKE viktige som mannens? Og i hvilke tilfeller skal jeg adlyde menn og ellers holde munn? Skal det noen ganger være omvendt (at menn adlyder meg og holder kjeft)?
Veldig gode poenger her. Jeg støtter denne. :-) Og ikke minst synes jeg at denne innsenderen har skrevet noe veldig bra og viktig:

Hei, jeg er selv gift med en utenlandsk mann og har bodd mange år i utlandet, så mitt liv har ikke akkurat vært "likestilt". Jeg er enig i at norske kvinner er kravstore til sine menn, og mange ser ikke hvilke fantastiske menn de har. Etter min mening handler norske kvinners problem ikke om for mye eller for hard "feminisme", men om at de går for fort lei "hverdagsmannen" sin, og bryter forholdet fordi de søker lidenskap og forelskelse. Det er jo ikke mulig å bevare i lengden. Men jeg er kritisk til dine lettvinte utsagn og "løsninger". Russiske kvinner er ikke mer seksuelle enn norske, og ikke alle problemer kan løses ved å hoppe til køys. Over hele verden aksepterer kvinner uønsket sex for å tekkes mannen, men det fører ikke ektefellene nærmere hverandre. Tvert i mot. Sjansen for at kvinnen i forholdet utvikler kalde følelser pga falskhet og følelsen av tvang er større. Jeg vet ikke helt hva du ønsker å oppnå med dine uttalelser? Mange menn i Norge vil nok støtte deg, men kanskje handler det mer om den bitre følelsen av å ha mistet mye av sitt maktgrunnlag? Makt som aldri har blitt brukt på en god måte, når sant skal sies.

Skal jeg si hva jeg selv mener, så blir det følgende. Ja, det er problemer i forholdet mellom kjønnene her i Norge. Men i forhold til andre land er problemene veldig små. Og som kvinne er jeg både glad og takknemlig for å leve i et samfunn hvor jeg blir gitt som utgangspunkt at jeg har samme verdi og samme rettigheter som alle andre i dette samfunnet. (Nei, muslimene har slett ikke rett. :-) Men som sagt, det er problemer. Og disse tror jeg skyldes tre ting - kort oppsummert, kvinner, menn og samfunnet.

Kvinner - ja, en del kvinner er for kravstore, selv om jeg ikke tror at disse primært er feminister. Jeg tror heller at de er produkter av vårt moderne samfunn som nettopp ikke har satt seg skikkelig inn i hva feminismen dreier seg om. En del kvinner har også tatt skade, hvis man kan si det slik, av å leve i samfunnet vårt slik det er i dag og ikke minst gjennom påvirkning av media.
Samfunnet og media - de gir til dels feil signaler til oss. Det er ikke sant at man må være perfekt for å ha et perfekt liv - selv om man kanskje kan tilgis for å tro at det er slik. Hva så om det er litt rot og litt støv i krokene - ingen dør av det, så la støvsugeren stå og ta heller med piknikkurven ut i det fine været. :-) For eksempel. Slipp litt på kravene og føl heller mer på hva man virkelig vil ... og helst i fellesskap. :-)
Menn - og her er det jeg er virkelig uenig med Herland. Stakkars mannfolk, etter å ha vært fullstendig dominerende gjennom hele vår arts 200 000 år lange eksistens, så takler de ikke å bli utfordret i skarve 30-40 år?? Står det virkelig så dårlig til? Det tror jeg ikke. Jeg tror at begge kjønn må ta sin del av ansvaret for hvordan ting skal bli og for det som går galt. Og jeg tror også at en del av problemet Herland peker på skyldes det faktum at gutter i vårt samfunn oppdras til å sette seg selv og egne behov øverst på lista, mens jenter oppdras til å sette andre foran seg selv. Når all jobbing og slit da skal deles likt, så er det selvsagt at den ene av disse to gruppene kommer til å oppleve dette som urettferdig på en måte den andre gruppen kommer til å finne det vanskelig å begripe. Men er dette kvinners skyld??

Ja, det er det, for det er jo vi som oppdrar guttene. Eller?? :-)

7 comments:

Anonymous said...

utrolig bra skrevet! du har skjønt det hele.. Herland har virkelig ikke satt seg inn i noe når det gjelder feminisme og at det vi vil oppnå er likhet mellom kjønn, ikke å nedkjempe mannen.. blir flau på Herlands vegne, det lyser så godt igjennom at hun ikke aner hva hun snakker om og hun snakker jo ikke på på sine egne vegne som kvinne hun går i bresjen for mannen som selvfølgelig er enig med henne! det er jo fullt forståelig at mannen ikke liker feminismen, det betyr jo at de har mistet "slavene" sine og faktisk er nødt til å bidra både på jobb og hjemme,hvem ville ikke mislike å miste en slik MAKT! Men nå er det nå altså slik at vi kvinner også har andre ambisjoner i livet enn å degge opp om mannen, vi vil gjøre karriere og få annerkjennelse for den jobben vi gjør, det vil vel etthvert menneske! jeg personlig tror at et parforhold mellom mann og kvinne vil fungere fint om begge parter er villig til å bidra på hjemmefronten hva angår barn og husarbeid og jeg trur på gjensidig respekt etc... det er oppskriften for et godt samliv! hilsen Marianne

Elin said...

Jeg synes det er regelrett TRIST at noen ser på det å ta seg av sine egne barn som "barnepass". Seriøst, velger du å få barn får du f**n meg ta ansvar for barna dine også. Takler du det ikke, får du la være å vifte med tissen din. Mener nå jeg.

Ellers synes jeg hele greia er rimelig hetero. ;-) For ikke å snakke om å dytte roller på folk! Jeg er helt elendig på husarbeid og slikt selv (husmorgenet hoppet over meg, gitt), og har aldri sett noen hensikt i sexnekt (det går da vitterligen ut over meg selv!), men... Nei. Det hele blir bare tragikomisk. Dama virker totalt blåst.

Anonymous said...

AAAAAAAAAAAAAAMEN!!!! Til dine kommentarer, altså...

Dette minner meg på hvorfor jeg elsker bloggen din. Er så lei av at brødhuer som henne får boltre seg i media (men media vet det provoserer livskiten ut av folk, og derfor selger).

Er generelt lei av dem som ønsker å overføre sitt eget liv på alle andre. HUN har sikkert funnet en løsning som fungerer fin-fint for henne og mannen. Men ikke prøv å dytte det livet over på meg ved å referere til hjernedøde utsagn om "menn" og "kvinner". Det er for min del samme med Nina Karin Monsen. Det at HUN sitter hjemme i stua si og er helt enig med seg selv, betyr ikke at hun skal få legge føringer for andres liv.

Monsen, Herland og andre - DERE lever deres liv, JEG lever mitt. OK?

Leisha Camden said...

Anonym: takk for komplimentet! :-) Jeg synes i hvert fall selv at jeg har forstått minst én ting som Herland ikke har forstått - at alle mennesker ikke er like ... !! Jeg blir så provosert av at hun sier at 'slik er menn' og 'slik er kvinner' ... og 'slik er afrikanere' for den sakens skyld, men det er vel en annen debatt.

Hvis Herland virkelig hadde vært forsker og virkelig hadde hatt så rett i dette, så hadde hun hatt noen fakta å slå i bordet med, noe statistikk eller et eller annet. Men hun bare synser. Som vanlig. Det er trist at hun får så mye spalteplass som hun gjør.

Jeg er ikke enig i at menn automatisk misliker feminismen - jeg tror mange men liker mye ved den og virkningene den har hatt, i den forstand at jeg tror at majoriteten av menn i dag liker å ha kvinner de faktisk kan snakke med, kvinner de kan bryne seg på og som kan utfordre dem. Og ikke minst, kvinner som ikke ser på seg selv som hjelpeløse. Men som sagt så tror jeg at menn blir oppdratt til å sette seg selv øverst på lista, og det blir de formet av om de vil eller ei. Og så finnes det selvfølgelig menn som bare vil bli vartet opp på hender og føtter. ;-) Men hvis begge parter har respekt for den andre og begge er villige til å bidra og kompromisse - da er det at det kan bli bra. Og ikke bare i ekteskap, men også i andre forhold, f.eks. vennskap, forhold mellom foreldre og voksne barn, etc. Ingen skal ofre seg for den andre, begge må både gi og få. Hvis det gir mening. :-)

Takk for kommentaren din!!

Leisha Camden said...

Elin: enig med deg!! Hvorfor får man unger hvis man ikke vil være sammen med dem?? Det er helt horribelt at menn får seg til å klage over at kona ber dem ta aktivt del i stell og 'pass' av barn. Det skulle da for helvete bare mangle - faktisk burde de være glade for at de får oppleve nettopp det.

Noe på siden av saken, men dog: det finnes nok av menn her i landet som ville være hoppende glade for å få lov til å 'passe' sine egne unger lite grann. Må være ille for dem å høre andre såkalte mannfolk bitche om at det er så mye slit og styr med ungene. >:-(

Og det med husmorgenet - ja, hallo, alle har jo forskjellige evner. Hva hvis en mann elsker å lage mat, mens kona hans liker bedre å vaske opp - er hun ukvinnelig hun da, og bruker ikke kvinneligheten sin nok i ekteskapet? o_O

Tragikomisk, det er ordet ...

Leisha Camden said...

Operafantomet: Takk for komplimentene til deg også. :-) Du har nok dessverre rett i at media vet hva som selger og sikter seg inn på det. Men problemet IMO er ikke at sånne som Herland får utfolde seg fritt slik som de gjør, problemet er vel heller at det ikke problematiseres men derimot bare presenteres som det er og ingen føringer legges på det. Type 'ikke prøv dette hjemme' ... ;-)

Herland og Monsen er ganske like, ja. (Og temmelig voldsomt kristne begge to - ikke helt overraskende, nei. >:-) Problemet deres er at de vet så godt hvordan andre folk er, og at de tror at alle er så like. Veldig irriterende - særlig siden Herland stadig vekk ser ut til å bli sitert på at hun vet at ting ikke er svart/hvitt og at folk er forskjellige etc. (Jeg har i hvert fall inntrykk av det ... at hun sier det altså. :-) Det er så feil. Forbløffende at Herland ikke ser det selv.

Anonymous said...

Vanvittig bra blogg! Du har virkelig tatt det hele på kornet. Likestilling skal ikke helle i den ene eller den andre retningen, da er det jo ikke likestilling lenger.
Det ideelle er at begge parter i forholdet bidrar like mye av kjærlighet, for at partneren skal være lykkelig.
Dessverre er herskesyke utbredt blant mennesker, og siden menn er sterkere enn kvinner, har de misbrukt makten til å undertrykke kvinner i usiviliserte tider og samfunn.
Nå er Norge generelt sett ikke et usivilisert samfunn - dette på grunn av både kvinner og menn. Siden det ikke er sosialt akseptert at menn bruker vold mot kvinner i det norske samfunn, har ikke menn lenger noe våpen for å undertrykke kvinner. Menn og kvinner er nemlig likestilt da det kommer til intellektuell kapasitet. Og det er dette vi trenger mest av i siviliserte samfunn.
Menn og kvinner har dermed like muligheter for å komme seg frem hvis vi sammenligner intelligens,
kapasitet, kvalifikasjoner etc.
Men siden det i urgamle tider har vært akseptert at menn "bestemmer", og det bare er de siste 50 årene vi kan sies å ha hatt en fungerende likestilling, bruker enkelte de steinalderske samfunnsmønstrene som malen på hvordan kjønnene har blitt tildelt roller fra naturens side.
Når enkelte menn føler at de mister makt og dermed selvtillitt, skylder de på at kvinner har blitt så frigjorte at de undertrykker mannen istedet. Dette er vel for det første ikke et bevist faktum. Jeg har ingen statistikker å linke til, men VG hadde en undersøkelse på rollefordelingen i norske hjem i fjor sommer som viste at kvinner gjør 70% av husarbeidet. Generelt sett.
Så menn har vel i realiteten ikke noe å klage på; men da de taper selvtillitt er det godt å ha noen å skylde på. Spesielt blir argumentene deres understøttet av de historisk sett normale kjønnsrollene. Vi har ikke hatt likestilling lenge i Norge.
Denne Herland later til å ville ha oppmerksomhet av menn. Hun later til å være svært PR-kåt og bruke samme triks som så mange andre uten virkelig innhold har gjort før: Hun provoserer. Hun sjokkerer.
Jeg ser med redsel på at mange kvinner er enige i at likestillingen har gått for langt, og at de er enige i kjønnsrollemønstrene. Pendelen kommer til å svinge kraftog tilbake nettopp på grunn av disse selvdestruktive kvinnene. Og når vi er tilbake til 50-tallsstadiet kommer de til å sutre igjen. Garantert.
Store deler av den norske kvinnelige befolkningen ser ikke hvor heldige vi er, og hvor rettferdig samfunnet er på tampen til å være.
Det er slett ingen grunn til å gi opp kvinnekampen. Men ikke på den måten at menn skal undertrykkes - nei, poenget er jo at det skal være like muligheter og rettigheter for ALLE. Lik lønn for likt arbeid eller like lang utdannelse etc.
Når det kommer til stykket, må menn og kvinner heller være opptatt av å respektere hverandre såpass at vi behandler hverandre bra og med omtanke, enn å sette fingeren på fantasier om at menn blir undertrykt i dagens samfunn.