Tuesday, September 6, 2011

Latskap? Whatever

De fleste som leser dette har sikkert hørt Richard Dawkins' lille aforisme om at vi alle er ateister. Gunnar skrev et innlegg hvor han regnet litt på det der for et par uker siden. Der har det oppstått en delvis interessant debatt. Den har sklidd ut, nå snakker folk om gudsbevis og sånt. Gjesp. Jeg slang ut en kommentar som hørtes flåsete ut men som jeg mener 100%. Jeg fikk et pussig svar ... pussig fordi jeg hadde fått inntrykk av at han som skrev det er en fornuftig fyr, men tydeligvis ikke bestandig. (Antar at det er samme fyren som skrev de kommentarene jeg syntes var fornuftige, i hvert fall. Ikke så godt å vite på nett bestandig. o_O)

Det svaret inspirerte meg til å skrive denne bloggposten. Tar den på norsk siden det opprinnelige innlegget og kommentarene er på norsk. Jeg skrev, og som sagt mener jeg det fra dypet av den sjelen jeg ikke har, at jeg virkelig er så glad for at jeg gir så fullstendig faen i alt som heter gudsbevis og argumenter for guds eksistens og alt det våset der - jeg sa ikke faen da, prøver å være litt mer høflig borte enn hjemme, liksom - sånn at jeg kan bruke tida mi på mer fornuftige ting.

(Merk at jeg skrev at jeg kan gjøre det. Hvis jeg ville det altså. For det meste ser jeg selvsagt bare på søppel-TV, spiser sjokolade og hører på Millennium-trilogien for femte gang.)

I alle fall. Dette fikk en tilsynelatende fornuftig kommentarskribent til å anklage meg for intellektuell latskap og for å lese rosablogger. Dere som kjenner meg kan kanskje gå god for at 'interiør og sminke' ikke står øverst på lista over ting jeg beskjeftiger meg med, sånn generelt? (Det ville vel fremmede skjønne ganske fort også antar jeg hvis de fikk se leiligheten min ... eller fjeset mitt.) Jeg må si at jeg synes at dette er en urimelig påstand, og jeg trodde som sagt at denne fyren var mer fornuftig enn som så. Jeg håper at det bare er leseforståelsen hans det er noe feil med. Det kan egentlig se sånn ut. I hvert fall.

Alle former for latskap appellerer sterkt til meg, men den intellektuelle typen prøver jeg så godt jeg kan å unngå. (Den er heldigvis på mange måter den minst krevende å motstå. Man trenger ikke reise seg engang.) Men hvor mye energi skal man egentlig bruke på å argumentere mot nissen? Folk debatterer oppad vegge og nedad stolpe om hvilke egenskaper guden deres har, hvordan den gir seg til kjenne, hva den vil, hva den har gjort, hva den tenker, hva den mener og jeg vet ikke hva det er for noe alt dette sludderet folk kaster bort nærmest uendelige mengder tid og mental energi på. Det må de vel forsåvidt få lov til, dessverre. Men jeg for min del ser overhodet ikke noe poeng i å bruke verken tid eller krefter på å diskutere egenskaper og meninger som det påstås skal tilligge en skapning som ingenting tyder på i det hele tatt eksisterer. Jeg sitter ikke her om kveldene og begraver meg i argumentasjon for eller imot at Odin ikke ville ha vært allvitende uten input fra Hugin og Munin. Jeg driter i det, for han fins ikke!! Han fantes ikke i vikingtiden heller, han var bare innbilning! Innbilning, hører dere!!?

Hvor mye tankevirksomhet må jeg bedrive i forhold til Odin og hans magiske tryllerievner før jeg ikke er intellektuelt lat lenger?

Jeg synes slett ikke at det er intellektuell latskap å gi beng i gud og Jesus og hele bøtteballetten, sammen med julenissen, påskeharen, tannféen og Mr Hankey. Tvert imot synes jeg at det er moralsk latskap å kaste bort tid på dette utdaterte tankespinnet.* Vi lever i en virkelig verden, folkens!! Full av alt mulig rart og utrolig som faktisk beviselig virkelig finnes! Mennesker sulter i hjel as we speak - akkurat det bryr jeg meg litt mindre om, men tigrene dør ut og elefantenes samfunn kollapser. Biene forsvinner og matproduksjonen sjangler på kanten av stupet snart. Mikronesia synker i havet og de aller fleste fiskestammer er redusert til en tragisk rest. Dere som sitter og surrer om tanker om det høyeste vi kan tenke oss og kritikk av Anselm, polyteisme og kontigente guddommer ... dere burde faen meg skamme dere!! Hva feiler dere?? Se dere rundt! Bli voksne, legg fra dere dette ubrukelige våset og gjør noe nyttig!

Eller sagt på en annen måte:
STFU AND GET BACK TO WORK!!


*Mr Hankey er ikke utdatert da, selvfølgelig. Det sier seg vel nesten selv, men.

3 comments:

Russels Tekanne said...

Heisann,

Ser ut som du har blitt utsatt for det PZ Myers beskriver som Courtier's Reply. Mer her : http://scienceblogs.com/pharyngula/2006/12/the_courtiers_reply.php

"What can be asserted without evidence can also be dismissed without evidence" - C. Hitchens

/Stig

Calyx said...

Innertier. Som jeg skulle sagt det selv - hvis jeg var så flink til å ordlegge meg, da ;)Det er pokker så mye støy om dagen.

jennifée said...

Ahahahaha, nei du er ikke akkurat den mest interiørfrelste, rosablogg-lesende, sminke-opptatte personen jeg vet om, nei :))) Takk og pris for det. Leiligheten din er forøvrig enn av de stiligste jeg vet om når det kommer til innredning, bare så det er sagt.